Licht kan jouw interieur maken of breken

Licht is nogal een ondergeschoven kindje. Het gebeurd geregeld dat alle kleuren, materialen en indelingen al zijn bepaald en er vervolgens nog wordt bedacht… ‘Oja het licht moeten we ook nog bepalen.’ Voor een optimaal lichtplan, is het belangrijk dat het licht al mee wordt genomen tijdens het bepalen van de indeling van een ruimte.

Er zijn zoveel factoren die meespelen als het gaat om licht. Bijvoorbeeld hoeveel daglicht is er in de ruimte aanwezig. Zijn er veel raampartijen of juist weinig. Hoe schijnt het daglicht naar binnen, is dit alleen even in de ochtend of is er de hele dag daglicht aanwezig. Dan heb je nog te maken met direct en indirect licht en wat is de functie van het licht. Om een goed werkend lichtplan te laten communiceren met een ruimte, maak je gebruik van vier verschillende categorieën: Algemeen, functioneel, sfeer en accent verlichting.

Functionaliteit van licht

  • Als je spreekt over algemeen licht, dat is de basisverlichting in een ruimte.
  • Functioneel licht, is het licht wat een bepaalde functie heeft. Bijvoorbeeld het licht boven de keuken, zodat je ziet wat je aan het doen bent, of het licht boven de eettafel, anders zie je niet wat je eet.
  • Sfeerverlichting wordt gebruikt om een ruimte gezellig te maken en sfeer te geven.
  • Accentverlichting kun je gebruiken om bijvoorbeeld een schilderij uit te lichten.

Hieronder een voorbeeld hoe een lichtplan eruit kan zien.

Voorbeeld van een lichtplan

Je ziet vier verschillende bolletjes en en deze geven aan welke functie het lichtpunt heeft in de ruimte en de nummers herleiden naar het armatuur dat is uitgekozen.

Voorbeeld van een armaturenplan

Technische aspecten

Daarnaast heb je nog te maken met allerlei andere technische aspecten; zoals hoeveel lumen is er nodig per vierkante meter. Is het nodig dat een lamp dimbaar is of niet. Welke RA-waarde heeft de verlichting en geeft deze lamp dan genoeg kleurweergave. Is de lamp voor buiten of een natte ruimte, dan moet er rekening worden gehouden met de IP-waarde, of de lamp genoeg bestand is tegen vocht. Hoeveel graden heeft de lichtverdeling van een lamp. Al deze aspecten zijn essentieel bij het kiezen van de armaturen en de verdeling van het licht.

Zorg ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan en laat je adviseren door een specialist. Wil je graag dat ik met je meekijk of besteed je dit deel liever uit? Neem vrijblijvend contact met me op en we gaan samen bespreken hoe we het lichtplan voor jou het beste kunnen aanpakken.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me op Instagram

@veerfijnd_interieur

Blijf op de hoogte van mijn werk